Hoe lees je een ingrediëntenlijst?

Als je op zoek bent naar een onbegrijpelijke woordenbrij hoef je alleen maar je favoriete potje dagcrème om te draaien en de ingrediëntenlijst te bekijken. Totaal niet te lezen toch? Toch is het een belangrijk stukje tekst om door de marketingtermen op de verpakking heen te prikken. Beauty merken zijn namelijk wettelijk verplicht de ingrediënten te vermelden en het lijstje biedt daarom een goede objectieve representatie van wat er nu echt in het potje zit. Ben jij benieuwd hoe je deze vreemde taal kunt lezen? Lees dan snel verder waar je op moet letten.

Volgorde van de ingrediënten

Een ingrediëntenlijst is opgebouwd uit twee soorten ingrediënten: de actieve stoffen en de hulpstoffen. De actieve stoffen bepalen de werking van het product en zijn vaak ook de stoffen die je terugvindt op de voorkant van de verpakking. Hulpstoffen zijn ingrediënten die het product ondersteunen en de structuur van de inhoud bepalen. Je kunt dan denken aan antiklontermiddelen, kleurstoffen, conserveermiddelen en emulgatoren.


De volgorde van de ingrediënten wordt bepaald door de concentratie ervan in het product. Hoe hoger de ingrediënt op de lijst staat, hoe hoger de concentratie ervan. Daarom zie je ook vaak water (aqua) bovenaan staan.

Welke actieve stoffen gebruiken wij (en hoe heten die)?

 Bij ons zul je de actieve ingrediënten niet onderaan vinden, kijk zelf maar:

 • Bamboe-extract = Bambusa Vulgaris Leaf Extract/Bambusa Arundinacea Stem Extract
  Onderzoek heeft aangetoond dat bamboe-extract een bron van natuurlijke antioxidanten is  en dat het een verzachtende werking op de huid heeft. 
 • Shea-butter = Butyrospermum Parkii Butter
  Shea-butter is een plantaardig vet dat gewonnen wordt uit kariténoten, de vruchten van de Afrikaanse karitéboom. Shea-butter is verzorgend dankzij het hoge aandeel vitamine A, E en F en werkt hydraterend.
 • Amandelolie = Prunus Amygdalus Dulcis Oil
  Amandelolie wordt, je raadt het al, gewonnen uit amandelen. Amandelolie helpt de huid vocht vast te houden en bevat verzorgende ingrediënten en antioxidanten.

Wat betekenen die vreemde wetenschappelijke namen?

De namen van ingrediënten zijn vaak lang en moeilijk te spellen. Gelukkig kun je online al veel informatie vinden over de meeste ingrediënten. Wij hebben een aantal veelvoorkomende ingrediënten op een rijtje gezet waar je je geen zorgen over hoeft te maken:

 • Tocopherol: een chique naam voor vitamine E.
 • Xanthan gum: een verdikkingsmiddel, van natuurlijke oorsprong.
 • Cetyl alcohol & cetearyl alcohol: twee vormen van ‘vettige’ alcohol die emulsies stabiliseren en een hydraterende werking hebben; droogt niet uit zoals schadelijke alcohol-varianten.
 • Potassium sorbate: een preserveermiddel. Het wordt vaak gecombineerd met een ander preserveermiddel, zoals Sodium Benzoate, omdat het op zichzelf niet krachtig genoeg is.

Het kan even duren voordat je het lezen en begrijpen van de ingrediëntenlijst onder de knie hebt. maar zodra je weet wat er zoal in het potje zit, vind je sneller het verzorgingsproduct waar jij en jouw huid gelukkig van worden.

Meer lezen?

Divider Alaise
Van drie soorten shampoos tot wegwerpdoekjes: uit de badkamer komt dagelijks best wel veel (plastic) afval. Gelukkig kun je van je badkamerroutine in een paar stappen een low waste routine maken. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.