Tips voor een low waste badkamerroutine

Neem eens een kijkje in je badkamer; in de kastjes, in de douchehoek en het prullenbakje. Van drie soorten shampoos tot wegwerpdoekjes: uit de badkamer komt dagelijks best wel veel (plastic) afval. Gelukkig kun je van je badkamerroutine in een paar stappen een low waste routine maken. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

1. Was je haar met shampoobars

Ken je het ouderwetse stuk zeep nog? Tegenwoordig heb je die zeepblokken ook voor shampoos en dat scheelt een hoop plastic! Een shampoofles is namelijk bijna altijd van plastic gemaakt, dus we gooien allemaal jaarlijks een enorme hoeveel plastic weg. Je doet lekker lang met een shampoobar (goed voor de portemonnee) en vaak zitten ze ook vol goede ingrediënten (check wel even de ingrediëntenlijst natuurlijk).

2. Gebruik producten zonder microplastics

Als we het toch over ingrediënten hebben: niet alleen de verpakking van shampoos, zeepjes en douchegels zitten vol plastic. Veel van de producten bevatten zelf ook microplastics. Deze minuscule stukjes plastic verdwijnen tijdens het wassen allemaal door het doucheputje en vervolgens in de zee en ons grondwater. Gebruik dus altijd producten zonder microplastics, zoals de selfcare producten van Alaise!

3. Poets je tanden met een bamboe tandenborstel

Als je goed naar je tandarts luistert, vervang je jouw tandenborstel keurig om de drie maanden. Als je een plastic borstel gebruikt, betekent dat dus weer vier stukken plastic per jaar. Gelukkig kun je tegenwoordig je tanden heel goed poetsen met (biologisch afbreekbare) bamboe tandenborstels. Staat meteen een stuk leuker in de badkamer.

4. Gebruik een loofah scrubspons

Af en toe wil je jouw huid even lekker verwennen met een scrubbeurt. Je voelt je meteen weer fris en schoon! Als je hiervoor een gel gebruikt, verdwijnen al deze scrubdeeltjes meteen met het water in de afvoer: meer vervuiling dus. Vermijd scrubgels en gebruik liever een natuurlijk loofah scrubspons.

5. Vervang wegwerpdoekjes, wattenschijfjes en -staafjes

De badkamer ligt vol wegwerpspullen, van wattenstaafjes tot wegwerpdoekjes. Zonde eigenlijk,  afval te creëren elke keer als je make-up verwijdert. Voor alle wegwerpspulletjes zijn tegenwoordig heel veel goede, herbruikbare alternatieven te koop. Zo zijn er houten of herbruikbare wattenstaafjes, wasbare wattenschijfjes en kun je wegwerpdoekjes prima vervangen door een zachte, katoenen doek. Dat scheelt per jaar heel veel afval! En ga je voor een kleine eerste stap, gebruik dan wegwerpdoekjes zonder plastic, zoals doekjes van 100% viscose.

6. Vervang je wegwerpscheermesjes door een safety razor

Wegwerpscheermesjes: je kunt niet zonder, vooral in de zomermaanden, maar hoeveel verbruik je er eigenlijk per jaar? De wegwerpmesjes zijn vaak van verschillende materialen gemaakt, waardoor ze moeilijk te recyclen zijn. Gelukkig kun je ze heel makkelijk vervangen door een safety razor! De houder gaat jarenlang mee en de makkelijk te vervangen mesjes blijven ook langer scherp. Plus, zo’n mooi scheermes staat beter in de badkamer dan alle plastic mesjes.

7. Gebruik een houten of bamboe haarborstel

Wees lief voor het milieu én voor je lokken door je plastic haarborstel te vervangen door een houten of bamboe variant! Veel houten borstels hebben natuurlijke borstelharen, maar voor onze vegan vrienden zijn er ook borstels die volledig van bamboe zijn gemaakt. Een stuk duurzamer en mooier om te zien dan een saaie plastic borstel.

8. Gebruik een smeerbare deodorant

Deodorant is écht onmisbaar in de dagelijkse routine. Je moet er niet aan denken om zonder deodorant een dag door te gaan! Doordat we er zoveel van gebruiken, belandt er ook veel deodorantafval op de vuilnisbelt. En dan hebben we het nog niet eens over de drijfgassen die vrijkomen bij deodorantsprays. Tegenwoordig zijn er veel smeerbare deodorants te koop en zijn er zelfs recepten om het zelf te maken. Dat scheelt weer een hoop afval!

9. Gebruik mentruatiecups en herbruikbaar maandverband

Ongesteld zijn is al geen pretje, maar met alle wegwerpmaandverband en -tampons verbruik je maandelijks ook nog eens veel (plastic) afval. En dat is niet eens nodig, want er zijn genoeg duurzame alternatieven op de markt. Je kunt nu kiezen voor herbruikbaar maandverband of menstruatieondergoed, of je kunt tampons vervangen door een menstruatiecup. Het is even wennen, maar je zult merken dat het afvalbakje in de badkamer een stuk leger is.

10. Gebruik minder en vooral goede producten (en maak alles op)

Zes flessen douchegel, drie flessen shampoo en ontelbaar veel geurtjes bodylotion: zonder dat je het in de gaten hebt kun je aardig wat plastic flessen in de badkamer vergaren. Een simpele manier om badkamerafval te verminderen is door het aantal spullen dat je gebruikt te verminderen! Laat bijvoorbeeld geen flessen staan omdat je het geurtje niet meer lekker vindt. Maak alles op en kies vervolgens alleen nog echt de producten die je lekker vindt en waar je huid blij van wordt.

Meer lezen?

Divider Alaise
Als je op zoek bent naar een onbegrijpelijke woordenbrij hoef je alleen maar je favoriete potje dagcrème om te draaien en de ingrediëntenlijst te bekijken. Totaal niet te lezen toch? Toch is het een belangrijk stukje tekst om door de marketingtermen op de verpakking heen te prikken.